Από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ κατά τη γνώμη μου . Και τι υπέροχος τίτλος: Κυμματούσα! Μου αρέσει που το ερμηνεύει η Μαργαρίτα Ζορμπαλά γιατί η Μαργαρίτα ξέρει και από μύθους και από πάθος και από παραμύθι με άγριο τέλος. Είχα τη μεγάλη χαρά να τη συναντήσω πολύ πρόσφατα, το βράδυ που είχα πάει στο ρεσιτάλ της Νατάσσας Μποφίλιου. Δε θα σας πω τι είπαμε, δε θα σας πω τι ειπώθηκε κάτω από αυτά που είπαμε, στεναχωρήθηκα όμως και της το είπα. Ζει πάντα στην Κύπρο, το θέμα είναι ότι ζει μακριά από το τραγούδι, μακριά από εμάς που ξέρει ότι είναι η έγνοια μας. Τη γνώρισα με το που ήρθε από τη Σοβιετική Ένωση και της πήρα την πρώτη της συνέντευξη. Έχουμε την ίδια ηλικία- συγγνώμη Μαργαρίτα, εγώ τα λέω αυτά- αλλά εκείνη ανατράφηκε στο Βορρά κι εγώ στο μεσοδιάστημα της υδρογείου. Δούλευε στο Περιβόλι τ’ ουρανού που τότε ήταν στις μεγάλες δόξες του, κι είχε έναν τούρκο απέναντί της, την αφεντιά μου να την κατακρίνει επί ιδεολογικοκαλλιτεχνικών θεμάτων. Τα ‘χασε το κοριτσάκι, γιατί 20 και κάτι ψιλά ήμασταν και οι δυο. Το θυμάμαι και γελάω με τα χάλια μου και το θυμό που έσερνα παντού μαζί μου. Μετά γίναμε μ’ ενανα δικό μας τρόπο φίλες. Δεν έχουμε πιει ποτέ καφέ μαζί, αλλά ξέρει ότι την πιστεύω και τη στηρίζω και ξέρω πως κι εκείνη στην καρδιά και το μυαλό της έχει κρατημένες κάποιες δικές μου σκέψεις και κουβέντες. Γιατί τα λέω όλα αυτά και που σας νοιάζουν; Δεν ξέρω αν σας νοιάζουν. Νοιάζουν εμένα. Μου έπεσε πολύ νεαρή ηλικία τελευταία γύρω μου κι έχω πάθει κρίση πανικού. Ψάχνω τη γενιά μου. Όχι να τη βρω, ξέρω που είναι, και ξέρω και τι κάνει. Ψάχνω απεγνωσμένα να πιστοποιήσω ότι φεύγοντας θ’ αφήσουμε πίσω μας κάτι περισσότερο και ουσιαστικότερο από μια λεπτή γραμμή αίματος. Καλησπέρα σας.

Ποιο θαύμα έφτασε ποτέ εγκαίρως και έσωσε το κοριτσάκι από τον κακόλύκο και το αγοράκι από τις αποδράσεις του; Έτσι πορεύεσαι. Μισός ή ολόκληρος δεν έχει σημασία, οι μέσα αποσκευές μετράνε και αυτές συνήθως δεν τις έχεις ετοιμάσει μόνος σου για το ταξίδι. Έχουν βάλει το χέρι τους κι η μάνα σου κι ο πατέρας σου και τρείς γενιές παππούδων πίσω ώστε ο δρόμος σου να έχει διάρκεια και ο ίσκιος σου να βαραίνει πάνω στη γη. Κι ας μην το διάλεξες.

Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός, δεν έγραψε ο Σεφέρης -ή κάνω λάθος τον ποιητή. Γιατί οι ίδιοι οι ποιητές σπανιότατα κάνουν λάθος. Έχουν ένα ένστικτό γλώσσας, το λέω εγώ, που τους οδηγεί είτε να προφητεύουν μελλούμενα είτε να φωτογραφίζουν παρελθόντα τόσο μακρινά που λες: είναι αδύνατον, δεν μπορεί, ήταν εκεί; Γιατί τα λόγια είναι ειρήνη ζωή αγάπη, είναι και κοφτερό μαχαίρι, ξίφος ασιατικό που θ’ αφαιρέσει κεφάλια με μια κίνηση. Τα λόγια είναι για ν ακουμπάς τα λόγια είναι πάλι και για να σκοτώνεσαι.

Να το αφιερώσω θέλω τούτο το κομμάτι σ ένα νεαρό αγόρι που το είδα σε μια φωτογραφία, μωρό με τα ακουστικά του γουόκμαν στο κεφάλι και μου σημείωνε ότι ακούει Σταυρό του Νότου! Η ζωή είναι εφιαλτικά μικρή. Αν το συνειδητοποιήσουμε νομίζω ότι θα τρομάξουμε τόσο που δε θα ξανακινηθούμε. Πώς έρχονται οι ζωές και μπλέκουν από το πουθενά και εξ αγχιστείας εχθροί παίρνουνε το δρόμο για φίλοι, πως συναντιούνται οι άνθρωποι χωρίς να το επιδιώξουν ούτε να το φαντασθούν καν; Εμένα μου αρέσουν αυτά με συναρπάζουν. Μεταφυσικά είναι ; δεν ξέρω. Όπως και να ‘χει δικό σου το τραγούδι Θάνο και χάρηκα για τη γνωριμία που λέγανε και οι πολύ πολύ παλιοί.

Το οργανικό κομμάτι που ακούσαμε ανήκει στην πολυτάλαντη τελικά νεαρή και άγνωστη ακόμα στο ευρύ κοινό μουσικός και τραγουδίστρια Μαρία Παπαγεωργίου. Το έγραψε ειδικά για την εκπομπή και από απόψε και για όσο χρονικό διάστημα θα υφίσταται το Ιατρείον Ασμάτων θα είναι ο μόνιμος και σταθερός επίλογός του. Στο πιάνο βέβαια ήταν η ίδια η Μαρία και στο βιολί ο κ. Παύλος Μιχαηλίδης. Νατη η… παγκόσμια πρώτη σου Μαρία Παπαγεωργίου. Θέλω να πιστεύω ότι το ιατρείο θα σου φέρει τύχη αν και, κοριτσάκι μου, στην περίπτωσή σου ό,τι κι αν γίνει, όσα εμπόδια και να έρθουν, η τύχη σου είναι αυτό που εναπόθεσαν οι θεοί στο λαιμό σου. Είναι τιμή μου ένα τόσο νέο παιδί να εμπνέεται από εργασίες σαν τη δική μου -ηλικιακά το λέω όχι ποιοτικά- και να γράφει τόσο υπέροχη μουσική. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Τη νεότερη μανία μου με τη γενιά του 2010 την έχετε αντιληφτεί. Σας είπα τις προάλλες για τον ποιητή Αντώνη Γκρίτση που δεν έχει εκδοθεί ακόμα επειδή με ρωτήσατε πολλοί. Απόψε θα σας πω για έναν άλλο νέο ποιητή. Το Σπύρο Αραβανη

Το οργανικό που συνόδευε τα ποιήματα τα οποία ελπίζω να μη δολοφόνησα ήταν κι αυτό της Μαρίας Παπαγεωργίου. Ο Σπύρος ο Αραβανής λοιπόοοοοον. Μεγάλη ιστορία. Πόσο μεγάλη; 29 ετών! Κρυφά μέσα μου καμαρώνω ότι είναι και λίγο μαθητής μο στη δημοσιογραφία βέβαια όχι στην ποίηση. Το βιβλίο του παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στον Ιανό κι αν είχα δάκρυα θα τα ‘χα καταθέσει. Είναι μεγάλη συγκίνηση να βλέπεις ένα τόσο νέο παιδί να σηκώνει στην πλάτη του την εντιμότητα το ήθος και την ευγένεια με την παλιά σημασία της λέξης με την αξιοπρέπεια ενός σοφού. Κρατήστε το όνομα, θα σας είναι επωφελής ο Σπύρος και λυτρωτικός και σαν ποιητής αλλά και σαν δημοσιογράφος. Δεν είπα το σημαντικότερο, τον τίτλο του βιβλίου: Η ανοσία της άγνοιας και ΟΧΙ η ανοησία που γράψανε οι ανόητοι σε πολλές εφημερίδες. Η ανοσία της άγνοιας. Ξέρει τι γράφει ο Σπύρος. Σπύρο Αραβανη, γενιά του 2010 κι εσύ, να προχωράς πάντα παιδί μου όπως σε γνώρισα: ευθυτενής, ανθεκτικός και κρυφά εύθραυστος.

Η βραδιά του Σπύρου, που ήταν φυσικά οργανωμένη από τον εκδότη του και ποιητή Γιώργο Χρονά και το βιβλιοπωλείο Ιανός, μας είχε κι άλλες εκπλήξεις. Μίλησαν για την ποίηση του Αραβανή κατά σειράν οι ποιητές Γιώργος Χρονάς, Σωτήρης Παστάκας, Βασίλης Λαλιώτης και ο και νέος και νεαρός δημοσιογράφος Μιχάλης Γελασάκης . Κατόπιν απαιτήσεως του κοινού διάβασε -κατακόκκινος- μερικά ποιήματα και ο ίδιος ο Σπύρος και ξαφνικά βλέπουμε στο πιάνο το Θέμη Καραμουρατίδη και να τρέχει προς το μικρόφωνο η Νατάσσα Μποφίλιου. Η μουσική εκπροσώπηση της ίδιας νέας γενιάς. Μαζί με τον Παύλο τον κιθαρίστα τους είπαν μερικά τραγούδια τους από αυτά που έχουν ήδη αγαπηθεί με πάθος και έβαλαν την δική τους ποίηση δίπλα στου Σπύρου. Η έκπληξη για μένα ωστόσο ήταν άλλη: ο Απόστολος Ρίζος που εμφανίστηκε λίγα λεπτά μετά. Το ‘χαμε χάσει αυτό το παιδί. Είχε κάνει εκείνο το δίσκο με το Ζούδιαρη, μας άρεσε και… πούντος; Άφαντος αρκετά χρόνια. Τέλος πάντων επέστρεψε το παιδί, δεν τον είχα ξαναδεί… λάιβ που λέμε και έμεινα άφωνη, ιδιαίτερα στον Καββαδία με τον οποίο έκλεισε την εμφάνισή του. Για γράψτε κι αυτό στο μπλοκάκι: Απόστολος Ρίζος, – ερμηνευτής. Απίστευτος, έχει πολύ ιδιότυπη φωνή κι εκεί που πιάνει τις χαμηλές και λες ωχ πάει τώρα θα σβήσει, χτυπάει ένα σολ δυο οκτάβες επάνω και τρελαίνεσαι. Σπουδαίος και νέος και δεν θ’ αφήσουμε να είναι ατυχής κατά το γνωστό ρηθέν. Ετοιμάζει δουλειά κι αυτός τώρα, υποσχέθηκε σύντομα να μας στείλει εδώ ν ακούσουμε πρώτοι. Γεια σου Απόστολε.

Καλησπέρα σας κ. Χρίστο Παπαδόπουλε. Όλα καλά εκεί στο Κάιρο; Εμείς εδώ σας σκεπτόμαστε πολύ συχνά. Τα χαιρετίσματά μου στις καμήλες που τόσο βίαια βγήκαν από τη ζωή μου…. Κοίτα να δεις Γρηγόρη. Το σκέφτηκα πολύ. Δεν βάζει ο νους σου πόσο πολύ. Και λέω τελικά η μεγάλη μαγκιά δεν είναι η ώρα που έρχεσαι, που πας, που προσέρχεσαι, αλλά η ώρα που καταλαβαίνεις ότι πρέπει σιωπηλά να απέλθεις. Χωρίς αποχαιρετισμούς και μελοδράματα που πολύ θα τα τράβαγε ο ψυχισμός μου, λέω: άντε Στελλίτσα μάζεψε την απλωμένη σου πραμάτεια δεν αφορά κανέναν το εμπόρευμά σου σε τούτη την αγορά που διάλεξες. Δεν είναι κακό, πικρό είναι, συμβαίνουν αυτά. Κι ύστερα Γρηγόρη είναι ο χρόνος που έρχεται και σου λέει αφού να περπατήσεις δε μπορείς τι πάς και γράφεσαι στο τρέξιμο; Έτσι λοιπόν η απελθούσα φίλη σου δεν απήγξατο αλλά υπέστη ήττα αιφνιδιαστική και καταλυτική για την ακεραιότητα της υγείας της. Εντάξει, θα ζήσει, θα το καλύψει κι αυτό το κενό, αλλά ρε συ νοσοκόμε μη με χαλάς τελείως. Επειδή τυχαίνει να ξέρω λίγο περισσότερα πράγματα για τη μάχη στα Γαυγάμηλα όπως ονόμασα αυτή την ιστορία, άσε μου την ψωροπερηφάνια να νομίζω ότι ο νικητής έχασε κάτι που φέρνει κάπως σε Αλεξάνδρεια. Κι ας ειν’ και ψέμα. Το χρειάζομαι.

Μες στον κόσμο μια Δευτέρα αποφάσισε να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Δε θέλω εγώ σχέση με τις άλλες μέρες -είπε. Θέλω να’ μαι μία μόνη μου που τα απογεύματα θα γεφυρώνω χάσματα και θα βοηθάω τους ανθρώπους να πληγωθούνε γλυκά. Δεν είμαι καμιά τυχαία, Η πρώτη της εβδομάδας είμαι κι ο θεός από μένα άρχισε στο κάτω κάτω να δουλεύει τον κόσμο. Τσαντίστηκαν οι άλλες μέρες και δεν της μίλαγαν καιρό. Κάνε ό,τι νομίζεις της ανακοίνωσαν αλλά να ξέρεις ότι πάλι σ’ εμάς θα γυρίσεις. Το όνειρό σου είναι ψωροπερήφανο και πρακτικά βραχυπρόθεσμο, δεν θ αντέξει. Θ’ αντέξω, ανταπάντησε η Δευτέρα και κύλαγε μόνη της για καναδυο μήνες δίνοντας πράγματι αφορμές στις ψυχές να πηγαινόρχονται, να επικοινωνούν, να ψάχνονται, να χάνονται, να βρισκονται. Αλλά τελικά… όλα έγιναν όπως τα είχαν προβλέψει οι υπόλοιπες μέρες. Η Δευτέρα δεν άντεξε να μείνει ξεχωριστή. Οι άνθρωποι που της έδιναν το ρόλο της, έχουν και δουλειές!

Παίζουν τα Δάκρυα με τη Βίκυ Μοσχολιού
Για όλο τον κόσμο τα τραγούδια αυτής της εποχής που είπε η Μοσχολιού είναι ερωτικά –και βέβαια είναι. Εγώ πάλι τα ‘χω πάρει από τότε ανάποδα. Θυμάμαι: διάλλειμα σχολείου, Πέμπτη δημοτικού, σ ένα προαύλιο τεράστιο να κάθεται μόνο του ένα παιδί παιδάκι ζόρικο και ζορισμένο. Μέχρι που έρχεται ένα άλλο παιδί και του λέει: είναι η μαμά σου στα κάγκελα της πόρτας. Και τότε το κοριτσάκι το ακίνητο σαν μιράζ φτάνει στην εξώπορτα του σχολείου. Τα χέρια αγκαλιάζουν κάγκελα και δάχτυλα μαζί και η 40χρονη γυναίκα που μόλις εφτασε με το ΚΤΕΛ, παλαβωμένη από αμηχανία ντροπή πανικό θυμό θλίψη -τι να πρωτοδιαλέξει;-, ανοίγει τη τσάντα της και κάτι βγάζει: να το δώρο σου -λέει. Το κορίτσι ξέρει. Το δώρο είναι πάντα ίδιο. Ένας 45ρης δίσκος. Κι όπως με το ραδιόφωνο η μητέρα πέρναγε την εποχή της Μπέλλου με τα 45ρια ήταν η εποχή της Μοσχολιού. Τα ταξίδια για να δει την κόρη της δεν ήταν πολλά αλλά εκείνα που έγιναν είχαν πάντα τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού. Γνώρισα τελευταία έναν άνθρωπο πολύ αξιόλογο και όπως εξελίσσεται πολύ σημαντικό για μένα –δε μιλώ αισθηματικά, μιλώ συναισθηματικά αν με εννοείτε. Ε λοιπόν είναι ο πρώτος άνθρωπος που άκουσα ποτέ να λέει ότι σιχαίνεται το Ναύπλιο. Ξέρω τώρα ήδη μαζεύονται υπογραφές κάτω και ετοιμάζονται οι αγωγές διότι είμαι σίγουρη πως κανένας Ναυπλιώτης καμιάς… γενιάς δεν έχει ακούσει ποτέ τέτοιο πράγμα. Όταν το πρωτάκουσα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Τώρα που ξέρω καλύτερα τον άνθρωπο και σκέφτομαι πως την εποχή που θα πήγε εγώ ήδη είχα κάνει τη θητεία μου και είχα φύγει από εκεί, άρα; Άρα καθώς φαίνεται η πόλη έχει κρατήσει τα δάκρυά μου που από τότε παγώσανε όπως είπε και η Μοσχολιού, κι όταν πήγε το τότε παιδάκι που λέμε. τα αναγνώρισε καθώς παριστάνουν αιώνες τώρα την υγρασία. Γι αυτό είναι πάντα υγροί οι δρόμοι του Ναυπλίου, χειμώνα καλοκαίρι. Κάρμα;

΄Oσο περνούν τα χρόνια σκέφτομαι πως τελικά έτσι όπως ξεκίνησα. για να φτάσω εδώ ήταν. Αλήθεια μαύρη και πικρή αλλά αλήθεια. Μπορεί στην πορεία να αγάπησα άλλα. να υπερασπίστηκα διαφορετικά πράγματα. να έχυσα το αίμα μου σε λάθος μάχες, ο γενετικός κώδικας όμως είχε εξ αρχής το αποτέλεσμα στα χέρια του. Ήμουν ο,τι μπόρεσα να γίνω κι όσο κι αν πάλεψα οι δαίμονες είναι… σαν τους κλέφτες: πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την αστυνομία. Αλλιώς το έκλαιγα αυτό το τραγούδι παλιότερα αλλιώς τώρα. Μετατιθέμεθα σκεπτόμενοι. Δεύτερη ζωή δεν έχει, αυτό είναι σίγουρη. Ούτε δεύτερη ευκαιρία στην ίδια ζωή, ε;

Advertisements